Samira voelt zich helemaal thuis achter de kantbank

30 maart 2023

‘Metaaltechniek is afwisselend en uitdagend werk, waarin ik mijn creativiteit kwijt kan!’

De metaaltechniek staat nog steeds bekend als een echte mannenwereld, hoewel je bij Kinkelder metal solutions toch steeds meer vrouwen in de productie ziet. ”Inmiddels zijn we met vier dames op de vloer, ook onze productieleider is een vrouw. Dat is leuk!” begint Samira haar verhaal. Toch maakt het voor haar weinig uit om voornamelijk met mannen  te werken. ”Ik voel me one of the guys op de werkvloer. Het is hier gezellig, maar meer vrouwelijke collega’s erbij vind ik natuurlijk helemaal niet erg.” Lees hier haar verhaal.  

Thuis achter de kantbank

Samira werkt sinds juni 2022 bij Kinkelder en voelt zich helemaal thuis achter de kantbank. ”Ik volg de opleiding tot smid en was op zoek naar een parttime baan naast het werken en leren in mijn eigen smederij. Metaaltechniek – en vooral de functie van kantbank operator – sluit perfect aan op smeden.”

Hoofd leegmaken

Waarom de metaaltechniek haar zo trekt? ”Ik heb altijd al met mijn handen willen werken. In het verleden heb ik op een kantoor gewerkt, maar dat is niks voor mij. Ik heb ook nog ervaring als houtbewerker en schilder. Het is heerlijk om fysiek werk te doen en je hoofd leeg te maken.

Stoer beroep

Samira wist al snel dat ze verder wilde in de metaal. ”De opleiding tot smid kwam op mijn pad. Dit trok mij enorm. Het is een stoer beroep, een echt ambacht met veel geschiedenis. En het vervormen van staal door middel van vuur is tof. Je maakt iets met je eigen handen, daar kan ik echt trots op zijn. Aan het eind van de dag ben ik bezweet en vies, maar voldaan! Dat voldane gevoel krijg ik na een dag werken als kantoperator ook, maar dat is veel schoner werk dan smeden. Je werkt immers met machines in plaats van met open vuur.”

Wensenlijstje

Voordat Samira bij Kinkelder terecht kwam, had ze wel een wensenlijstje. Ze wilde graag parttime werken en geen ploegendiensten draaien. ”Dat kan in de metaaltechniek nog wel eens lastig zijn. Gelukkig was dit wel mogelijk bij Kinkelder. Ik had ook nog helemaal geen ervaring, maar ben hier super goed opgevangen en ingewerkt. Ik voelde me meteen thuis!” Bij Kinkelder krijgt Samira alle ruimte om de kneepjes van het vak te leren. ”Voordat je helemaal zelfstandig kan werken ben je zo anderhalf jaar verder. Het is leuk, afwisselend werk.”

Meer meiden

Het zou leuk zijn als er meer meiden – en jongens! – in de techniek komen werken. Er is zoveel mogelijk! Het imago van techniek mag wel veranderen. Het is afwisselend, uitdagend werk waar je je creativiteit in kwijt kunt. En je hebt veel doorgroeimogelijkheden.

Toekomstdromen

Wat betreft haar carrière is ze heel duidelijk: ”Ik ben intern opgeleid bij Kinkelder en heb het enorm naar m’n zin. Het is fijn dat er ruimte en aandacht is om onervaren mensen uit een andere branche op te leiden. In de toekomst zou ik graag mijn lasdiploma halen, dat zie ik echt als aanvulling. Tevens zou het leuk zijn om mijn eigen hand gesmede producten te kunnen verkopen. Voor nu wil ik heel graag een ervaren kantbank operator worden, want daarin valt nog genoeg te leren!”

Wil jij jezelf óók ontwikkelen in een organisatie die investeert in jou? Ben jij er klaar voor om met jouw talent bij te dragen aan de techniek van morgen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die houden van een uitdaging. Kom gerust eens een bakkie doen, onze deur staat voor je open.

Kom koffie drinken

Terug naar overzicht
Stel je vraag